Supply Chain Monitor: Mit jelent az AEO?

Az AEO angol mozaikszó, hivatalos fordításban Engedélyezett Gazdálkodó. A kifejezés egy minőségbiztosítási rendszert takar, melynek bevezetője a legkedvezőbb elbírálásban részesül és a legmagasabb szintű engedélyeket igényelheti a vámhatóságtól. Az igénylő lehet gyártó, exportőr, importőr, vámügynök, raktárengedélyes, szállítmányozó és fuvarozó cég.

cikk-1-kep
Szegvári Zoltán AEO tanácsadója

A felsoroltak a gyártó kivételével csak akkor kérhetnek AEO státuszt, ha munkájuk során a vámhatóság feladatkörébe tartozó tevékenységet végeznek. És miért van szükség az AEO-ra? Azért, mert ha valaki a vámhivatal nyitva tartásától függetlenül, a nap huszonnégy órájában kíván dolgozni, ahhoz az AEO-tanúsítvány, vagy az azzal szinte azonos elvárásokkal teljesíthető egyszerűsített engedély szükséges.
Ez utóbbiak évente lejárnak, míg az AEO-tanúsítványnak nincs időbeli korlátja, s ma már az áruszállításra, vámügynöki tevékenységre kiírt tenderek alapkövetelménye is a tanúsítvány. Ez, úgy vélem, elég erős kényszer. Mióta létezik az AEO és mióta foglalkoznak Önök AEO tanácsadással?

Az AEO-tanúsítványok 2008. január 1. óta kérhetők, mi viszont már 2007-ben foglalkoztunk az AEO-val. Abban az évben futott egy pilot projekt, hogy mind a gazdálkodók, mind a hatóság felkészülhessen az AEO kérelmekre. Ennek eredményeként az általunk 2008. január 2-án benyújtott kérelem Közép-Európa első AEO-tanúsítványát nyerte el.Azóta hány kérelmet nyújtottak be? Közel félszázat. Ez talán nem tűnik soknak, de ha azt nézzük, hogy a hazai tanúsítványok száma most tart a százötvenedik környékén, akkor már jobban érzékelhető, milyen teljesítmény áll mögöttünk. Ilyen számú AEO tanácsadással rajtunk kívül senki sem rendelkezik ezen a piacon. Mi az, ami megkülönbözteti Önöket a konkurenciától?

Elsősorban az a felhalmozott szakmai tapasztalat, amit csak akkor tudhat valaki a magáénak, ha már "benne van a lábában a kilométer". Másodsorban az a komplex rendszer, amelyet kidolgoztunk. Így a ma elérhető legrövidebb időn belül képesek vagyunk megbízónkat felkészíteni a kérelem benyújtásra és a hatósági auditra, függetlenül attól, hogy milyen szerepet tölt be a szállítási láncban. Harmadsorban az a fajta szakmai hozzáállás, amely megbízóinkat egyértelmű elégedettséggel tölti el. A tanácsadás nekünk nem azt jelenti, hogy vezényelünk, és a megbízónkat dolgoztatjuk a saját pénzükért cserébe. Munkatársaink feladata kiterjed az AEO-t érintő minden, és azon akár túlmutató tevékenységre, illetve támogatást nyújtunk a hatósági auditok során is. Megbízónk érdekeit szem előtt tartva, ha szükséges, vitába szállunk a hatósággal. Tehetjük mindezt azért, mert olyan mértékű tudás áll mögöttünk, amelynek birtokában pontosan tudjuk, meddig mehetünk el annak érdekében, hogy az még a partnerünk javát szolgálja és ne negatív hatást érjen el. Mit jelent a legrövidebb időn belül?

Az AEO-tanúsítvány megszerzése meglehetősen hosszú folyamat, az elhatározástól számítva általában közel egy év. Cégünk ebben is egyedülálló teljesítményt nyújt. Például a SANYO Hungary Kft. felkért minket a tanácsadásra, de akkor még nem tudtuk, hogy mindössze két hét áll rendelkezésünkre a kérelem benyújtásáig. Átgondoltuk és végrehajtottuk azt a testre szabott stratégiát, amelyet kidolgoztunk erre a nem mindennapi igényre. Egy hétig tartó rendkívüli erőfeszítésünk eredménye a ma már tanúsítvánnyal rendelkező elégedett ügyfél. Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a vállalat dolgozóinak hihetetlen segítőkész munkája nélkül mi sem lehettünk volna sikeresek. Ez valóban fantasztikus teljesítmény, de mi a helyzet egy átlagos megrendeléssel? Átlagos esetben, mintegy két-három hónapig tart a felkészülés a kérelem benyújtására.

A befogadási eljárás körülbelül 30 napig tart, majd az elbírálás a befogadás dátumától számított 120+60 nap. Olvasóinkat ezek után valószínűleg leginkább a szolgáltatás ára érdekli. Sajnos ki kell ábrándítanom mindenkit, aki azt hiszi, hogy az AEO tanácsadás olyan, mint a boltban egy zacskó cukorka.

Ha felelősségteljes munkát várnak tőlünk, akkor azt is el kell fogadni, hogy a megrendelőnél egy személyes beszélgetés keretében végzett felmérés nélkül nem adható árajánlat. Egy tanácsadás értéke számos olyan tényezőtől függ, amit e cikk keretén belül nem is lehetne felsorolni.

Az árajánlatadáshoz szükséges felmérés viszont az egész ország területén díjtalan. Ez érthető, de mégis mennyibe kerül egy tanácsadás? Látom, nem tudom Önöket eltéríteni ettől a kérdéstől. Nos, a közeljövőben bevezetésre kerül egy korszakalkotó szolgáltatási formánk. Ennek alsó határa néhány tízezer forintban mérhető, felső határa pedig mindenképpen hat számjegyű lesz függetlenül attól, hogy milyen típusú tanúsítványt kíván a megrendelőnk megszerezni.

Engedélyezett Gazdálkodó Szegvári Zoltán, az AEO.hu Kft. AEO tanácsadója

HVG: A sikeres áruforgalom kulcsa az engedélyezett gazdálkodó

Biztonság és gyorsaság - ez a kereskedelem két alapvető tézise.

Az egyre növekvő versenyben azok a vállalkozások tudnak talpon maradni, amelyek a leginkább meg tudnak felelni ezeknek az elvárásoknak, ezért az jelentősen hozzájárulhat egy vállalkozás piaci helyzetének stabilizálásához, ha megszerzi az engedélyezett gazdálkodó státuszt.

Szegvári Zoltán
Szegvári Zoltán AEO tanácsadója

A 2001. szeptember 11-ei New York-i terrorcselekmények után fogalmazódott meg az igény arra, hogy biztonságosabbá kellene tenni az áruforgalmat az egyes országok között. A Vám Világszervezet a nemzetközi kereskedelmi forgalom megkönnyítése és biztonságának javítása érdekében egy szabványrendszert dolgozott ki.

Az Európai Unióban ezt AEO-nak (Authorized Economic Operctor) nevezték el, ami hivatalos fordításban engedélyezett gazdálkodót jelent. "A kifejezés olyan minőségbiztosítási rendszert takar, aminek a bevezetése után a vámhatóság a gazdálkodót megbízható partnerének tartja, ezért a vámügyek intézésekor, a vámáruk fuvarozása kor és egyéb kezelésekor számos kedvezményt biztosít a számára" - mondta el Szegvári Zoltán, az aeo.hu Kft. ügyvezető igazgatója. Ez nem azt jelenti, hogy a hatóság az érintett vállalkozás által forgalmazott árut egyáltalán nem vizsgálja át, hanem azt, hogy biztonságosabb kategóriába sorolja, és ennek köszönhetően a termékek gyorsabban eljuthatnak a megrendelőkhöz.

Az engedélyezett gazdálkodó az egész Európai Unióban megbízhatónak számít, ezért jogosult arra, hogy a közösség teljes területén kedvezményeket élvezzen. Nemcsak Európa, hanem már az USA és Japán esetében is aláírásra került a kölcsönös elismerés. Ez azt jelenti, hogy azonos elbánásban részesítik az AEO tulajdonosát az ottani hasonló rendszer tulajdonosával. Az árukkal együtt az információk is gazdát cserélnek, vagyis mielőtt bármilyen termék elmozdulna a helyéről, pontosan jelezni kell a vámhatóság részére, hogy milyen árut kíván a vállalkozás fuvarozni.

Ha a hatóság úgy ítéli meg, hogy az érintett vállalkozás kockázatot jelent, akkor tüzetesebben megvizsgálja a szállítmányt. A tanúsítvány birtokában azonban biztonságosabb háttérrel rendelkeznek az árut szállítók. Az AEO tanúsítványra alapozott vámengedélyek óriási előnye, hogy az árut a vámhivatal jelenléte nélkül a nap 24 órájában lehet vámkezeltetni, érkeztetni és gyártásba adni. A státuszt mindenki kérheti, aki az üzleti működésével a vámjogszabályok hatálya alá tartozó tevékenységekben vesz részt, és vagy gyártó, exportőr, szállítmányozó, raktárengedélyes, vámügynök, fuvarozó vagy importőr. A tanúsítványt az egyszemélyes vállalkozótól a multinacionális cégekig bármely vállalkozás kérelmezheti. Háromféle engedélyezett gazdálkodói tanúsítvány adható ki.

Az egyiket azoknak a gazdasági szereplőknek érdemes kérelmezniük, amelyek a vámjogszabályok által biztosított egyszerűsítésekben kívánnak részesülni, és ezzel pénzügyi előnyöket is élveznek, mert nem kell megfizetniük az import áfát. A biztonság és védelem tanúsítvány azoknak a vállalkozásoknak szól, amelyek a vámellenőrzések során a biztonsággal és a védelemmel kapcsolatos könnyítésekben kívánnak részesülni az áruknak az Európai Unió vámterületére való belépésekor, vagy onnan történő kilépésekor.

A harmadik típusú tanúsítvány lényegében a két státusz kombinációja. Ma már nemcsak egy lehetőség az AEO-státusz megszerzése, hanem olyan szintű elvárássá vált, amit a fuvarozótói a vámügynökökön át minden - a tevékenysége alatt vámárukkal foglalkozó - vállalkozás kénytelen megszerezni. Fontos tudni, hogy 2008 eleje óta az Európai Unió által kiírt tendereken csak azok a vállalkozások indulhatnak, amelyek rendelkeznek AEO-tanúsítvánnyal - hívja fel a figyelmet Szegvári Zoltán.

"Az aeo.hu nagy erénye, hogy a felkészítéskor nem a meglévő vállalati rendszert alakítja az AEO követelményeihez, hanem éppen fordítva, a követelményeket igazítja a megbízó rendszereihez - hangsúlyozza Szegvári Zoltán - Egy átlagos cég nél 2-3 hónapot vesz igénybe a felkészítés, ami magában foglalja a szükséges átalakításokat. A tanúsítvány megszerzése megközelítően egy évig tart, attól kezdve, hogy a vállalkozás elszánja magát a kérelmezésre. Ahhoz, hogy a kereskedelmi ügylet valóban biztonságos legyen, az ellátási lánc valamennyi szereplőjének, a gyártónak, a szállítmányozónak és a vámügyintézőnek is rendelkeznie kell a tanúsítvánnyal."