Miért kell a világnak az AEO?

A nemzetközi kereskedelem létfontosságú mozgatórugója a gazdasági fejlődésnek. A globális kereskedelmi rendszer sebezhető célpontot kínál a terrorcselekmények elkövetői számára és az ilyen akcióknak súlyos következményei lehetnek a világgazdaság egészére nézve.

AEO engedélyezett gazdálkodó

A vámhatóságok, mint a nemzetközi áruszállítás ellenőrzéséért és felügyeletéért felelős kormányzati szervezetek, egyedülálló helyzetükből adódóan sokat tehetnek a globális kereskedelem biztonságának javítása érdekében, ugyanakkor az adók és vámok beszedése és a kereskedelem megkönnyítése révén hozzájárulnak a társadalom és a gazdaság fejlődéséhez.

Szükség van egy a Vám Világszervezet (WCO – World Customs Organization) által jóváhagyott olyan stratégiára, amely úgy gondoskodik a nemzetközi árukereskedelem biztonságáról, hogy nem megnehezíti, hanem éppen ellenkezőleg, megkönnyíti a nemzetközi kereskedelem feltételeit. A nemzetközi kereskedelem biztonságának javítása csak egy lépése annak a folyamatnak, amelynek célja a vámhatóságok megerősítése és felkészítése a huszonegyedik századra.

Ennek megfelelően a meglévő programok és eljárások megerősítése és továbbfejlesztése céljából a WCO tagjai kidolgoztak egy rendszert a nemzetközi kereskedelmi forgalom megkönnyítése és biztonságának javítása érdekében, amelyet a Globális kereskedelem biztonságát és könnyítését szolgáló WCO szabványrendszer-nek neveztek el. Ez a globális kereskedelem biztonságát és könnyítését szolgáló Szabványrendszer meghatározza azokat az alapelveket és normákat, amelyeket a WCO tagjainak minimális követelményként egységesen alkalmazniuk kell. Az Európai Unióban ezt AEO -nak nevezték el. A különféle földrészek ugyan ezen elvek mentén kialakították saját rendszereiket (pl. USA - C-TPAT). A tárgyalások mára aláírt megállapodások formájában megvalósultak az USA, Japán, Svájc és Norvégia vonatkozásában. Ez azt is jelenti, hogy aki elnyerte az AEO tanúsítványt és a felsorolt országok valamelyikével áll kapcsolatban, áruja szállítása során előnyöket élvez a többi szereplővel szemben.