Biztonság és gyorsaság – ez a kereskedelem két alapvető tézise.

Az egyre növekvő versenyben azok a vállalkozások tudnak talpon maradni, amelyek a leginkább meg tudnak felelni ezeknek az elvárásoknak, ezért az jelentősen hozzájárulhat egy vállalkozás piaci helyzetének stabilizálásához, ha megszerzi az engedélyezett gazdálkodó státuszt.

Szegvári Zoltán AEO tanácsadója

A 2001. szeptember 11-ei New York-i terrorcselekmények után fogalmazódott meg az igény arra, hogy biztonságosabbá kellene tenni az áruforgalmat az egyes országok között. A Vám Világszervezet a nemzetközi kereskedelmi forgalom megkönnyítése és biztonságának javítása érdekében egy szabványrendszert dolgozott ki.

Az Európai Unióban ezt AEO-nak (Authorized Economic Operctor) nevezték el, ami hivatalos fordításban engedélyezett gazdálkodót jelent. „A kifejezés olyan minőségbiztosítási rendszert takar, aminek a bevezetése után a vámhatóság a gazdálkodót megbízható partnerének tartja, ezért a vámügyek intézésekor, a vámáruk fuvarozása kor és egyéb kezelésekor számos kedvezményt biztosít a számára” – mondta el Szegvári Zoltán, az aeo.hu Kft. ügyvezető igazgatója. Ez nem azt jelenti, hogy a hatóság az érintett vállalkozás által forgalmazott árut egyáltalán nem vizsgálja át, hanem azt, hogy biztonságosabb kategóriába sorolja, és ennek köszönhetően a termékek gyorsabban eljuthatnak a megrendelőkhöz.

Az engedélyezett gazdálkodó az egész Európai Unióban megbízhatónak számít, ezért jogosult arra, hogy a közösség teljes területén kedvezményeket élvezzen. Nemcsak Európa, hanem már az USA és Japán esetében is aláírásra került a kölcsönös elismerés. Ez azt jelenti, hogy azonos elbánásban részesítik az AEO tulajdonosát az ottani hasonló rendszer tulajdonosával. Az árukkal együtt az információk is gazdát cserélnek, vagyis mielőtt bármilyen termék elmozdulna a helyéről, pontosan jelezni kell a vámhatóság részére, hogy milyen árut kíván a vállalkozás fuvarozni.

Ha a hatóság úgy ítéli meg, hogy az érintett vállalkozás kockázatot jelent, akkor tüzetesebben megvizsgálja a szállítmányt. A tanúsítvány birtokában azonban biztonságosabb háttérrel rendelkeznek az árut szállítók. Az AEO tanúsítványra alapozott vámengedélyek óriási előnye, hogy az árut a vámhivatal jelenléte nélkül a nap 24 órájában lehet vámkezeltetni, érkeztetni és gyártásba adni. A státuszt mindenki kérheti, aki az üzleti működésével a vámjogszabályok hatálya alá tartozó tevékenységekben vesz részt, és vagy gyártó, exportőr, szállítmányozó, raktárengedélyes, vámügynök, fuvarozó vagy importőr. A tanúsítványt az egyszemélyes vállalkozótól a multinacionális cégekig bármely vállalkozás kérelmezheti. Háromféle engedélyezett gazdálkodói tanúsítvány adható ki.

Az egyiket azoknak a gazdasági szereplőknek érdemes kérelmezniük, amelyek a vámjogszabályok által biztosított egyszerűsítésekben kívánnak részesülni, és ezzel pénzügyi előnyöket is élveznek, mert nem kell megfizetniük az import áfát. A biztonság és védelem tanúsítvány azoknak a vállalkozásoknak szól, amelyek a vámellenőrzések során a biztonsággal és a védelemmel kapcsolatos könnyítésekben kívánnak részesülni az áruknak az Európai Unió vámterületére való belépésekor, vagy onnan történő kilépésekor.

A harmadik típusú tanúsítvány lényegében a két státusz kombinációja. Ma már nemcsak egy lehetőség az AEO-státusz megszerzése, hanem olyan szintű elvárássá vált, amit a fuvarozótói a vámügynökökön át minden – a tevékenysége alatt vámárukkal foglalkozó – vállalkozás kénytelen megszerezni. Fontos tudni, hogy 2008 eleje óta az Európai Unió által kiírt tendereken csak azok a vállalkozások indulhatnak, amelyek rendelkeznek AEO-tanúsítvánnyal – hívja fel a figyelmet Szegvári Zoltán.

„Az aeo.hu nagy erénye, hogy a felkészítéskor nem a meglévő vállalati rendszert alakítja az AEO követelményeihez, hanem éppen fordítva, a követelményeket igazítja a megbízó rendszereihez – hangsúlyozza Szegvári Zoltán – Egy átlagos cég nél 2-3 hónapot vesz igénybe a felkészítés, ami magában foglalja a szükséges átalakításokat. A tanúsítvány megszerzése megközelítően egy évig tart, attól kezdve, hogy a vállalkozás elszánja magát a kérelmezésre. Ahhoz, hogy a kereskedelmi ügylet valóban biztonságos legyen, az ellátási lánc valamennyi szereplőjének, a gyártónak, a szállítmányozónak és a vámügyintézőnek is rendelkeznie kell a tanúsítvánnyal.”