Az AEO angol mozaikszó, hivatalos fordításban Engedélyezett Gazdálkodó. A kifejezés egy minőségbiztosítási rendszert takar, melynek bevezetője a legkedvezőbb elbírálásban részesül és a legmagasabb szintű engedélyeket igényelheti a vámhatóságtól. Az igénylő lehet gyártó, exportőr, importőr, vámügynök, raktárengedélyes, szállítmányozó és fuvarozó cég.

A felsoroltak a gyártó kivételével csak akkor kérhetnek AEO státuszt, ha munkájuk során a vámhatóság feladatkörébe tartozó tevékenységet végeznek.

És miért van szükség az AEO-ra?

Azért, mert ha valaki a vámhivatal nyitva tartásától függetlenül, a nap huszonnégy órájában kíván dolgozni, ahhoz az AEO-tanúsítvány, vagy az azzal szinte azonos elvárásokkal teljesíthető egyszerűsített engedély szükséges.
Ez utóbbiak évente lejárnak, míg az AEO-tanúsítványnak nincs időbeli korlátja, s ma már az áruszállításra, vámügynöki tevékenységre kiírt tenderek alapkövetelménye is a tanúsítvány. Ez, úgy vélem, elég erős kényszer.

Mióta létezik az AEO és mióta foglalkoznak Önök AEO tanácsadással?

Az AEO-tanúsítványok 2008. január 1. óta kérhetők, mi viszont már 2007-ben foglalkoztunk az AEO-val. Abban az évben futott egy pilot projekt, hogy mind a gazdálkodók, mind a hatóság felkészülhessen az AEO kérelmekre. Ennek eredményeként az általunk 2008. január 2-án benyújtott kérelem Közép-Európa első AEO-tanúsítványát nyerte el.

Azóta hány kérelmet nyújtottak be?

Közel félszázat. Ez talán nem tűnik soknak, de ha azt nézzük, hogy a hazai tanúsítványok száma most tart a százötvenedik környékén, akkor már jobban érzékelhető, milyen teljesítmény áll mögöttünk. Ilyen számú AEO tanácsadással rajtunk kívül senki sem rendelkezik ezen a piacon.

Mi az, ami megkülönbözteti Önöket a konkurenciától?

Elsősorban az a felhalmozott szakmai tapasztalat, amit csak akkor tudhat valaki a magáénak, ha már „benne van a lábában a kilométer”. Másodsorban az a komplex rendszer, amelyet kidolgoztunk. Így a ma elérhető legrövidebb időn belül képesek vagyunk megbízónkat felkészíteni a kérelem benyújtásra és a hatósági auditra, függetlenül attól, hogy milyen szerepet tölt be a szállítási láncban. Harmadsorban az a fajta szakmai hozzáállás, amely megbízóinkat egyértelmű elégedettséggel tölti el. A tanácsadás nekünk nem azt jelenti, hogy vezényelünk, és a megbízónkat dolgoztatjuk a saját pénzükért cserébe. Munkatársaink feladata kiterjed az AEO-t érintő minden, és azon akár túlmutató tevékenységre, illetve támogatást nyújtunk a hatósági auditok során is. Megbízónk érdekeit szem előtt tartva, ha szükséges, vitába szállunk a hatósággal. Tehetjük mindezt azért, mert olyan mértékű tudás áll mögöttünk, amelynek birtokában pontosan tudjuk, meddig mehetünk el annak érdekében, hogy az még a partnerünk javát szolgálja és ne negatív hatást érjen el.

Mit jelent a legrövidebb időn belül?

Az AEO-tanúsítvány megszerzése meglehetősen hosszú folyamat, az elhatározástól számítva általában közel egy év. Cégünk ebben is egyedülálló teljesítményt nyújt. Például a SANYO Hungary Kft. felkért minket a tanácsadásra, de akkor még nem tudtuk, hogy mindössze két hét áll rendelkezésünkre a kérelem benyújtásáig. Átgondoltuk és végrehajtottuk azt a testre szabott stratégiát, amelyet kidolgoztunk erre a nem mindennapi igényre. Egy hétig tartó rendkívüli erőfeszítésünk eredménye a ma már tanúsítvánnyal rendelkező elégedett ügyfél. Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a vállalat dolgozóinak hihetetlen segítőkész munkája nélkül mi sem lehettünk volna sikeresek.

Ez valóban fantasztikus teljesítmény, de mi a helyzet egy átlagos megrendeléssel?

Átlagos esetben, mintegy két-három hónapig tart a felkészülés a kérelem benyújtására.

A befogadási eljárás körülbelül 30 napig tart, majd az elbírálás a befogadás dátumától számított 120+60 nap. Olvasóinkat ezek után valószínűleg leginkább a szolgáltatás ára érdekli. Sajnos ki kell ábrándítanom mindenkit, aki azt hiszi, hogy az AEO tanácsadás olyan, mint a boltban egy zacskó cukorka.

Ha felelősségteljes munkát várnak tőlünk, akkor azt is el kell fogadni, hogy a megrendelőnél egy személyes beszélgetés keretében végzett felmérés nélkül nem adható árajánlat. Egy tanácsadás értéke számos olyan tényezőtől függ, amit e cikk keretén belül nem is lehetne felsorolni.

Az árajánlatadáshoz szükséges felmérés viszont az egész ország területén díjtalan.

Ez érthető, de mégis mennyibe kerül egy tanácsadás?

Látom, nem tudom Önöket eltéríteni ettől a kérdéstől. Nos, a közeljövőben bevezetésre kerül egy korszakalkotó szolgáltatási formánk. Ennek alsó határa néhány tízezer forintban mérhető, felső határa pedig mindenképpen hat számjegyű lesz függetlenül attól, hogy milyen típusú tanúsítványt kíván a megrendelőnk megszerezni.

Engedélyezett Gazdálkodó Szegvári Zoltán, az AEO.hu Kft. AEO tanácsadója